Dla zwiedzających

Na TARGACH EKOstyl prezentowane będą między innymi:

  • Żywność naturalna, tradycyjna, artykuły spożywcze, napoje, produkty regionalne, soki
  • Wyroby rzemieślnicze i artystyczne,
  • Kosmetyki naturalne,
  • Ekologiczne środki czystości.
  • Moda ekologiczna, odzież, dodatki z materiałów naturalnych, len, bawełna
  • Sprzęt do poprawy kondycji oraz aktywnego stylu życia,
  • Produkty bezglutenowe i wegetariańskie,
  • Oferta dla ekorodziny.

ATRAKCJE NA TARGACH EKOstyl:

Targom towarzyszyć będzie  szereg specjalnych wydarzeń takich jak:

    Cykl wykładów na temat naturalnych terapii i zdrowia   
 
1. wystąpienie pana Łukasza Lubickiego - znanego naturoterapeuty:
"Naturalne terapie zdrowotne prowadzące do homeostazy (dobrostanu) organizmu"
czyli :
  • Jak prowadzić naturalną terapię?
  • Borelioza - skuteczne sposoby leczenia.
  • Stan zapalny tarczycy, Hashimoto - problem większości kobiet.
  • Helatacja metali ciężkich naturalnymi sposobami.
2. wystąpienie Pani Bożeny Kropki - Alergolog, dietetyk,  ceniona specjalistka od spraw leczenia żywieniem:
"Co mi dolega?"
- Dlaczego chorujemy?
- Co powinieneś wiedzieć na temat leków, czego nie powie ci lekarz? 
- Szukaj przyczyny swoich schorzeń- omówienie wybranych badań.
- Wzmocnienie układu immunologicznego- dietą. Mocny układ immunologiczny likwiduje                     
  każdego wirusa ( nawet boreliozy), grzyba, pasożyta oraz bakterie. 
 
3. wystąpienie Sir Julian Rose i Pani Jadwiga Łopata - "ZBUDUJ SWOJĄ ARKĘ – w drodze do samowystarczalności na przykładzie EKOCENTRUM ICPPC www.eko-cel.pl ".


4wystąpienie Pana Bogdana Skrzęty - bioterapeuty, zwolennika powrotu do naturalnego żywienia:

"Super witalność - w trzech odsłonach."

Bezcenna wiedza o tym co powinniśmy jeść aby zachować zdrowie i jak je przywrócić a także jak oczyścić organizm - najnowsze informacje na temat dodatkowych sposobów lub produktów leczniczych.

 

 

STREFA POKAZÓW KULINARNYCH

 

Jak co roku Targom towarzyszyć będzie STREFA POKAZÓW KULINARNYCH.

 

Koordynatorem strefy jest Wiesław Wróblewski - Bacówka u Wiecha.

 

W Strefie Kulinarnej odbywać się będą pokazy kulinarne i degustacje potraw z karpia, zapomnianej kuchni mieszczańskiej z Żywca, potraw śródziemnomorskich, beskidzkich regionalnych specjałów oraz dań ze ślimaka. Pokazy będzie przygotowywać:

  • Carlos  Gonzalez Tejera - wybitny mistrz i ekspert kulinarny,  który zaprezentuje potrawy z karpia w nowej odsłonie, opowie, jak je przyrządzać oraz dodatkowo przeprowadzi pokazy kuchni latynoskiej.
  • Karel Drapal - Vice Prezes Stowarzyszenia Czeskich Kucharzy i Cukierników, Mistrz Europy w podawaniu potrwa z karpia przygotuje karpia po morawsku.
  • Wiesław Wróblewski - Bacówka u Wiecha przygotuje potrawy kuchni mieszczańskiej żywieckiej według receptur z okresu międzywojennego, w ramach prezentacji przygotowywanego zbioru Zapomnianych Dań Żywieckich oraz potrawy regionalne pastersko-górskie; a ponadto prezentować będzie produkty firmy Firmy Snails Garden Skalmowscy, która prowadzi hodowlę ślimaków śródziemnomorskich metodą konwencjonalną, przetwórstwo ślimaków hodowlanych i ekologiczną hodowlę ślimaków jadalnych. Prezentowane będą produkty firmy oraz książka "Ślimaka Kulinarna Podróż- o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte".
  • Restauracja Parole del Gusto z Żywca łącząc wyszukane smaki kuchni polskiej i włoskiej zaprezentuje tatar z lodami,
  • Cukiernia R. Dybalski z Łodzi, przedstawiciele trzech kolejnych generacji  mistrzów cukiernictwa, przygotuje specjalnie dla Państwa sernik z puree dyniowym.
  • Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizuje i przeprowadzi wykłady, pokazy oraz degustacje wyrobów i potraw ekologicznych, które zostaną wykonane przez członków producentów Stowarzyszenia.
  •  Lubo Kubala zaangażowany w promowanie Słowacji, zatrudniony w Ministerstwie ds. Turystyki Słowacji wykona pokaz słowackich dań regionalnych, między innymi słynne Haluszki, danie z tarcizny,
  • Makarony Czanieckie  swoimi produktami wkomponowują się w obecny trend zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia, jednym z  produktów, który chcemy Państwu zaproponować jest makaron z wysoką zawartością błonnika owsianego. Makaron ten jest idealny dla zdrowia i zbilansowanej diety. 
    Na tym produkcie Wiesław Wróblewski oraz goście strefy kulinarnej wykonają danie z dodatkiem ślimaka, drugiego dnia odbędzie się pokaz przygotowania gulaszu „madziarskiego”  z makaronem tarte, będzie można również spróbować sałatki z użyciem  makaronu pełnoziarnistego.
  • ChufaMix przeprowadzi pokazy naturalnych napojów roślinnych m.in. mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, z orzechów, esencje z  nasion, bakalii, zbóż i ziół.
  • GÓRSKA HACJENDA z BRENNEJ przygotuje słynny Kołacz Wiślany w różnych odsłonach, w oparciu o rodzinną, przedwojenną recepturę i ekologiczne  - ręcznie zbierane na beskidzkich stokach owoce, oraz domowy ser z rodzinnego gospodarstwa.

Strefa Pokazów Kulinarnych skusi wyszukanym smakiem, niepowtarzalnym aromatem, smakowitym wyglądem, każdy, kto zawita na Targach nie będzie mógł się jej oprzeć. Oprócz degustacji będzie można podpatrzeć sposób przyrządzania tych wyjątkowych potraw, nauczyć się nowych smaków i przepisów.

Harmonogram godzinowy w  zakładce Strefie Pokazów Kulinarnych.

W strefie pokazów kulinarnych przez dwa dni odbywać się będą , oprócz pokazów, liczne konkursy z nagrodami dla publiczności.


    Warsztaty garncarskie

 

Autorska pracownia: Wolna Ceramika 
Zapraszamy na bezpłatne warsztaty garncarskie, które poprowadzi utalentowana profesjonalistka - mgr sztuki Justyna Wolna.
Warsztaty odbedą się na stoisku Wolnej Ceramiki, przez dwa dni targowe.
Przyjdźi razem z artystką zrób coś niepowtarzalnego.
"ceramika (..) przez nią mam uczucie, że jeszcze wiele przede mną"- J. Wolny.
 
  WSPANIAŁE NAGRODY w konkursie dla zwiedzających    
  • Kupony konkursowe należy złożyć do urny na stoisku organizatora targów - Biura Promocji i Wystaw "ASTRA"
    w dniu 19 listopada w godz. od 10.00 do 18.00 oraz w dniu 20 listopada w godz. od 10.00 do 15.30.
  • OGŁOSZENIE WYNIKÓW ODBĘDZIE SIĘ W DN. 20.11.2016 r. o godz.16.00
    W przypadku nieobecności osób, które otrzymały nagrody będą one powiadomione telefonicznie.
  • Fundatorzy nagród:
      Danubius Health Spa Resort Esplanade****   wraz FAMILY TOUR - ufundował nagrodę GŁÓWNĄ - 
    wSPAniały weekend VITALITY dla dwojga w kurorcie PIESTANY


    esplanada1472125549

   

       Tęczowy Ogród -  ufundował 2 aparaty cyfrowe wysokiej jakości.

       Evita Przyprawy - zestawy upominkowe,

       Łyczek Herbaty - herbaty smakowe,

       Najmar - zestawy upominkwe,

       Eko-Dystrybutor - zestawy upominkowe dla kobiet i dzieci.

       SUN-VITA Soki dla zdrowia - 5 zestawów upominkowych

        Firma U Halinki - ufunduje zestaw wedlin: szyneczka wędzona na wiśni dymem tradycyjnym, boczek wędzony na wiśni, palcówka podsuszana i palcówka      

      wędzona . Oferowane ptodukty są bez glutenu oraz konserwantów tradycyjnie wędzone

 

  •  EKO FARMA - przedszkole targowe   
    Do odwiedzenia targów zapraszamy rodziców z dziećmi. Młodsze znajdą fachową opiekę, a  na te odrobinę starsze czekają w EKO FARMIE, instruktorzy, którzy w formie warsztatów,  pokażą jak rozwijać umiejętności planowania, działać twórczo czy usprawnić zdolności manualne.
    By pobudzić ciekawość dziecka czasem wystarczy drewno, papier, szmatka i sznurek - by super się bawić i poznawać metody pozwalające chronić nasze środowisko.
     
    Na stoiskach wystawców:
    Degustacje zdrowej żywności, napojów, przekąsek.
    Porady dotyczące zdrowia i urody, zabiegi, profilaktyka zdrowotna.
    Prelekcje, warsztaty, spotkania.
    Na targach promocje i rabaty.
       Wstęp na targi:
  • Bilet wstępu na targi jest w cenie 5 zł
  • Grupy szkolne pod opieką nauczyciela oraz grupy zorganizowane - wstęp bezpłatny. Należy się zarejestrować w punktach kasowych.
  • E-bilet - bezpłatne wejście  w dniach 19 - 20 listopada. Należy wypełnić ankietę w  wersji elektronicznej oraz wydrukować e-bilet,  który   po okazaniu w punktach kasowych zostanie  wymieniony na bilet uprawniający do bezpłatnego wstępu.

      Pobierz bezpłatny E-BILET

  • Zaproszenia targowe uprawniają do bezpłatnego wstępu na targi dla jednej osoby.
    Podlegają one wymianie w punktach kasowych na bezpłatny bilet po rejestracji.