Strefa Pokazów Kulinarnych

eco-logo1476100663

Tradycją targów EKOstyl jest Strefa Kulinarna, na której odbywają się pokazy kulinarne, degustacje, pokazy gotowania specjałów różnych kuchni świata z możliwością podpatrzenia, jak się przyrządza potrawy w wykonaniu uznanych autorytetów i mistrzów kuchni.

W ty roku mamy dla Państwa niespodziankę. Na targach będą funkcjonowały dwie strefy Kulinarne, których harmonogram oraz specyfikę podajemy niżej.


I. Targowa Strefa Kulinarna (jest zlokalizowana na poziomie 0)

HARMONOGRAM

     15.11.2019  (piątek) -   Kuchnia Wegańska oraz Kuchnia Świata                                    

  • blok tematyczny  od 10:30 do 13:30
    Kuchnia Wegańska  - pokazy, degustacje
  • blok tematyczny  od 13:30 do 16:30
    Kuchnie  Świata: Włoska i Hiszpańska - ryby i owoce  morza  - pokazy, degustacje

 

     16.11.2019  (sobota)  - Kuchnia  Bałkańska i Węgierska                                                   

  • blok tematyczny od 10:30 do 13:00
    Bałkany: kuchnia Macedonii, Bułgarii, Czarnogóry - pokazy i degustacje
    Gościem specjalnym tego bloku tematycznego będzie Justyna Mleczak, pilotka i organizatorka wycieczek po Bałkanach, przewodniczka po Albanii i Macedonii, autorka bloga Do Macedonii (https://domacedonii.pl/o-mnie/). W swojej prezentacji zaprosi nas do "kraju uśmiechniętych ludzi", zabierając w miejsca mniej znane turystom i prezentując dania, o których nie zawsze dowiemy się z przewodników. Zapraszamy!
  • blok tematyczny  od 13:30 do 16:30
    Polsko - Węgierska Bitwa na Smaki - od godz. 13:30 do 15:00
    Ekipa węgierska otrzymuje kosz z polskimi produktami i na tej bazie przygotowuje danie polskie, natomiast ekipa polska otrzymuje kosz z węgierskimi produktami i przygotowuje danie węgierskie.  Godz.  15:00  - degustacja
    Od  godz. 15:30 do 16:30 pokazy przyrządzania dań węgierskich
    Gość  specjalny  Konsul Generalny  Węgier, oraz  Anita Hegedűs i Árpád Csernai,  ekipa telewizji węgierskiej Pressburger Filmstúdió

 

     17.11.2019  (niedziela) -  Kuchnia Polska                                                                             

  • blok tematyczny od godz. 10:30 do 13:00
    Kuchnia  Świąteczna dania z karpia - pokazy i degustacje
  • blok tematyczny  od 13:30 do 15:30
    Mięsa  i  pasztety  - pokazy i degustacje

II. Strefa Kulinarna - Polskiej Ekologii "Wybieram Polskie Eko"

(jest zlokalizowana na Antresoli)

WYBIERAM POLSKIE EKO” – stoisko promujące Polską wieprzowinę, wołowinę, warzywa i owoce oraz przetwory i produkty zbożowe zaprasza na pokazy kulinarne, degustacje i inne atrakcje, wśród których w dniu otwarcia prym będzie wiódł znany smakosz Krzysztof Skiba!

HARMONOGRAM

     15.11.2019 - piątek                                                                                                                       

  • blok tematyczny od 11:00 do 14:00
    Dania Kuchni Polskiej  z produktów ekologicznych  - wieprzowina polędwiczki wieprzowe w różnych odsłonach. Pokazy i degustacje
  • blok tematyczny od 14:00 do 16:30
    Zapiekanki, dania z warzyw, żeberka wieprzowe  - pokazy degustacje

 

     16.11.2019  - sobota                                                                                                                     

  • blok tematyczny od 10:00 do 13:00
    Kuchnia Regionalna z wykorzystaniem produktów ekologicznych - kwaśnica, policzki wołowe. Pokazy i degustacje
  • blok tematyczny od 13:30 do 16:30
    Kuchnia tradycyjna - gulasz, prosiaki, moskale. Pokazy i degustacje.

 

     17.11.2019 - niedziela                                                                                                                    

  • blok tematyczny od 10:00 do 13:00
    Kuchnia Polska Świąteczna  - bigos, szynki , wędliny. Pokazy i degustacje
  • blok tematyczny od 13:30 do 15:30
    Kuchnia Polska Świąteczna - barszcz, pierogi i uszka. Pokazy i degustacje

75233808-2500254150252814-5872084234893524992-n1573308594


Pokazy kulinarne oraz degustacje będą przygotowywać znakomici kucharze i autorytety kulinarne w osobach:

  • Carlos  Gonzalez Tejera, 

  • Wiesław Wróblewski

  • Leszek Kawa

  • Rafał Dorociuk

  • Tomek Buchczik

  • Marcin Klich

  • Kamil Klekowski

  • Andrzej Jackowiak

  • Karolyi Zoltan

Carlos Gonzalez TejeraLeszek KawaRafał Dorociuk
carlos1540283539 kawa1540283553 dorociuk1540283563
Ekspert kulinarny firmy Stalgast, znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania, propagator dań rybnych na polskich stołach.Wybitny znawca kuchni świata i gotowania.Szkoleniowiec, nauczyciel młodzieży. Uznany kulinarny sędzia międzynarodowy. Doradca kulinarny i propagator kuchni staropolskiej, historycznej, miłośnik dawnej polskiej kuchni, jak często mawia „smak potrawy jest w prostocie”.Współautor książki kulinarnej o wojskowej gastronomii na przełomie dziejów. 7-krotny rekordzista świata "Guinnessa" w potrawach. Biotechnolog, technolog żywności, żywieniowiec, kucharz; wieloletni nauczyciel zawodu, szkoleniowiec. Kuchnia to magia i emocje to jego motto.
     
Tomasz Buchczik Wiesław Wróblewski  
buczik1540283578 wieslaw1540283599  
Szef Kuchni Restauracji "Malinowy Dwór" w Rudzie Śląskiej.Kucharz z wieloletnim stażem. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat, to jego żywioł i pasja. Swoje doświadczenie zdobył pracując z najlepszymi szefami kuchni w Polsce. Jest członkiem Stowarzyszenia EURO-TOQUES POLSKA oraz Stowarzyszenie KUCHARZY BEZ GRANIC. Jest zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych. Doradca kulinarny, propagator kuchni i kultury regionalnej Beskidów, Węgier i Bałkanów, od 10 lat organizator Festiwali i konkursów kulinarnych o charakterze międzynarodowym.
Od I edycji Targów „EKOstyl 2018” - Zdrowej żywności, Stylu życia i Ekorodziny w Bielesku-Białej koordynator strefy kulinarnej.
 
 
 

ola-plakat-m15732129441573305960


Strefa Pokazów Kulinarnych skusi wyszukanym smakiem, niepowtarzalnym aromatem, smakowitym wyglądem, każdy, kto zawita na Targach nie będzie mógł się jej oprzeć. Oprócz degustacji będzie można podpatrzeć sposób przyrządzania tych wyjątkowych potraw, nauczyć się nowych smaków i przepisów.
 

Koordynatorem obu stref jest Wiesław Wróblewski.

bacowka21573212873